Vánočka je spolu s cukrovím neodmyslitelně spjata s nejkrásnějším obdobím roku, Vánoci. Mnoho rodin má svůj osvědčený recept, který se předává z generace na generaci. Pokud vy sami tu nejlepší verzi vánočky teprve hledáte, rozhodně vyzkoušejte náš recept.
Co budete potřebovat:
- 40 g droždí
- 110 g cukru krupice (pro zdravější verzi můžete nahradit třtinovým cukrem)
- 250 ml plnotučného mléka
- 500 g polohrubé mouky (pro zdravější verzi lze použít i špaldovou mouku)
- 3 špetky soli
- 2 žloutky
- 125 g másla, může být i lžíce kvalitního sádla
- citronová kůra (z 1 citronu)
- 40 g rozinek (můžete i bez rozinek, pokud je nemáte rádi)
- 1 vejce na potření vánočky
- 80 g mandlí (loupané, plátky nebo špalíčky) na posypání
Jak postupovat?
Droždí rozetřete s cukrem do hladké pasty, přidejte lžičku vlahého mléka, zaprašte trochou mouky, smíchejte a na teplém místě nechte 15 minut kynout.
Vzniklý kvásek přelejete do mísy ke zbytku prosáté mouky, přidejte zbytek vlažného mléka, rozpuštěné vychladlé máslo (případně i lžící čerstvého sádla), žloutky, citronovou kůru, omyté a osušené rozinky a sůl. Vypracujete hladké těsto, které se nebude lepit. Poté nechte kynout asi tři hodiny na teplém místě – těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Jakmile těsto vykyne, můžete plést. Vánočka z devíti pramenů má tři patra: první, nejnižší vyrobíte ze čtyř copů, druhé ze tří copů a poslední patro ze dvou copů. Těsto si tedy rozdělíte na devět stejných dílů, ze kterých vytvoříte bochánky.
Ze čtyř bochánků vyválejte válečky, které budete zaplétat následujícím způsobem:
- všechny válečky položte vedle sebe a na jednom konci prameny spojte,
- v levé dvojici položte levý váleček přes pravý, v pravé dvojici také levý přes pravý,
- v prostřední dvojici přeložte pravý pramen přes levý,
- a celý proces opakujte, až se dostanete na konec, kde copy důkladně spojíte, aby se vánočka nerozpletla.
První patro přeneste na plech s pečicím papírem a uprostřed ho rukou lehce promáčkněte po celé délce, abyste mohli položit druhé patro. Na druhé patro použijete další tři bochánky, které si opět vyválíte a z nich upletete klasický cop. Položte na první patro vánočky a okraje přetáhněte přes první, nejnižší patro. Opět rukou mírně promáčkněte. Poslední vrstva sestává ze dvou pramenů, ze kterých vytvoříte spirálu a položíte navrch vánočky.
Upletenou vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi, a aby se nerozpadla, propíchněte ji na několika místech špejlemi. Pečete pomalu při 160 °C dozlatova. Že je vánočka hotová poznáte, když do ní píchnete špejlí a ta zůstane čistá. Doporučujeme se orientovat taky podle barvy a vůně vánočky – jakmile začne intenzivně vonět, bude brzo hotová. Orientační doba pečení je asi 45 minut.
Dobrým pomocníkem pro kynutí i rovnoměrném pečení se zaručeným výsledkem je nová kombinovaná trouba MORA VTPS 786 DB v elegantní černé barvě. Trouba s velkým objemem 77 l je vybavená termosondou, 22 automatickými programy včetně dvou parních i programem pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku. Peče rovnoměrně a teplota je v celém prostoru stabilní, a to díky inovovanému klenutému vnitřku, výkonným topným tělesům s rozsahem 30-300 °C i šikovnému rozmístění ventilačních otvorů. Tato novinka vám kromě tradičního pečení otevře dveře i k mnoha dalším moderním tepelným úpravám pokrmů, takže budete brzy připravovat dobroty jako šéfkuchař. I složitější pokrmy připravíte snadno s pečením v krocích, kdy si vše nastavíte na začátku a trouba už sama ohlídá zbytek. Komfort zvyšuje dvojité osvětlení, praktický teleskopický výsuv, tlumené zavírání i otevírání dvířek a nejúčinnější automatické čištění pomocí pyrolýzy. Skvěle vybavená moderní trouba v úsporné třídě A+ stojí 12 990 Kč.
Další recepty najdete zde: https://www.mora.cz/receptar/
www.mora.cz
Zdroj foto: MORA